Niemodlin, 5-6 października 2024
Grupa Rybacka Opolszczyzna od wielu lat prowadzi szeroka promocje karpia i potraw z karpia.
W naszych podwojach zamkowych organizują konkurs kulinarny ” Czas na rybę” i Wojewódzkie Święto Karpia.
W związku z ostatnimi wydarzeniami w regionie, w których wielu lokalnych producentów i mieszkańców zostało dotkniętych powodzią, postanowiliśmy nie odwoływać tegorocznej edycji Święta Karpia oraz towarzyszącego mu Konkursu Kulinarnego “Czas na rybę!”.
Niemniej jednak, impreza odbędzie się w zmienionej formule – o mniej rozrywkowym, a bardziej lokalnym charakterze.
Zamiast tradycyjnej atmosfery pełnej muzyki i zabawy, w tym roku wydarzenie ma charakter przede wszystkim targowy i edukacyjny. Podczas wydarzenia będzie można skosztować i nabyć wyjątkowe lokalne produkty, regionalne ryby, wyroby rzemieślnicze i rękodzielnicze. Zaplanowaliśmy między innymi pokazy kulinarne z degustacją karpiowych potraw.
Planujemy także warsztaty edukacyjne – kulinarne, przyrodnicze, artystyczne.
Nie będziemy jednak świętować, dlatego odwołaliśmy występy lokalnych artystów oraz paradę “Karpionalia”. Na prawdziwe świętowanie przyjdzie odpowiedni moment.
Chcemy także wykorzystać ten wspólnie spędzony czas do rozmów i dyskusji, co można dalej zrobić, żeby pomóc osobom i firmom poszkodowanym podczas powodzi. W niedzielę podczas forum dyskusyjnego “Smaczna przemiana karpia” chcemy wspólnie zastanowić się, jak można jeszcze wesprzeć powodzian, w tym mocno dotknięty sektor gastronomiczny, z którym od lat współpracujemy.
Podczas Święta Karpia przyłączamy się także do akcji charytatywnej na rzecz kucharza Michała Procia, który zmaga się z rzadką chorobą i zbiera środki na rehabilitację.